Hulabeck Mediabyrå

Ny flipperbok i vår!

Vad innebär det att köpa ett gammalt flipperspel från 1980, hur lagar man det, hur spelar man det och hur försöker man att älska det?
Det och mycket mer kommer i boken »Switchmatrisen«.

Den fjärde boken

De föregående flipperböckerna Sätta skott(2008), Flippermyten(2011) och Alla kulor rinner(2017)

I de tre tidigare böckerna har både spelen och utövarna, dess roll i samhället och tävlingar beskrivits. I kommande boken Switchmatrisen berör jag en del som glömts bort lite grann, nämligen hur det är att köpa, äga och få en relation till ett spel. Plus naturligtvis, en hel del om särskilda spel, regelverk, tävlingar och annat som hör denna fantastiska kulturform till.
Boken kommer att omfatta ca 200-250 sidor varav ungefär 50 i färg och kommer att vara klar någon gång i maj-juni. Du beställer den här.

Utdrag ur boken

Om att köpa spel

Så det blev ett Kiss till slut. Jävla Kiss.
Alla vill ha det, alla tycker det är så fräckt spel.
Man har ju lyssnat på Kiss sedan man var barn, så det är klart att jag ska ha ett Kiss, säger de.
Och så köper de ett och ställer i sin tatueringsstudio, i sin reklambyrå och i sitt vardagsrum. Och så står bara spelet där. För att det är så jävla tråkigt.

Det är ju jordens sämsta spel, framför allt i tävling.
Den vinner som är bäst på första kulan. Jag har vunnit matcher genom att pricka mitten och så med lite tur få två resor upp och ner av bumpern, och så är segern vunnen.
Säg den spelare som har kommit tillbaka efter underläge på Kiss.
Nej, just det. Den finns inte.

Varje litet moment

Kasta pil mot en piltavla en sommardag och försök att inte bry dig om var någonstans pilen träffar. Du kanske kan klara det några kast, men förr eller senare griper någonting in och du bryr dig plötsligt om var pilen sätter sig. Det märkliga i den här enkla aktiviteten är att vi kommer tillbaka till den om och om igen. Vi står sällan ut med att kasta pil i mer än några minuter, för efter ett tag har vi blivit mätta på det och enkelheten i aktiviteten tråkar ut oss. Barnet som kastar pil hittar efter ett tag på utvecklingar av det initiala spelet, och istället för att kasta så nära mitten som möjligt kan det istället bli tvärtom, det gäller nu att kasta pilen så nära ytterkanten som möjligt. Flipperspelaren som står vid sitt Wizard hittar kanske flera på varandra följande mål. Först letar spelaren efter rätt vinkel upp mot vänsterloopen som leder kulan högst upp på spelplanen, genom spinnern som belönar en bra träff med sitt fladdrande ljud. Därefter är kulan utom kontroll genom flipprarna, men den vane spelaren vet att det finns en liten marginal för att med små stötar på spelet påverka kulans bågformade banor i jakt på att hamna i koppen. Varje litet moment ger sin korta belöning vid lyckat resultat, och raskt går spelaren vidare till nästa moment.

Nytryck av tidigare böcker

De tidigare böckerna Sätta skott(2008), Flippermyten(2011) och Alla kulor rinner(2017)

Nu öppnar vi upp för beställningar av de tidigare böckerna. Fyll upp din bokhylla med klassiker som »Sätta skott« eller »Flippermyten«. Du beställer ett eller flera exemplar och så rullar tryckpressarna igång när vi nått upp i tillräckliga volymer.

Utdrag ur boken

Frenzy

...men singelkulespel är vanskligt eftersom om du missar ett skott och träffar en stolpe som skickar kulan ner i bolltråget, så har du inte kvar någon kula att spela med. Enkel matematik som styr beteendet hos många bra spelare, vilket gör att de ofta spelar med fokus på risk och reward, vilket kan förklaras med att ett skott eller en aktion måste ha tillräckligt högt poängvärde direkt eller i förlängningen - att locka kula två kan absolut vara värt besväret eftersom det bygger upp en multiball - för att vara värt risken.
Därför ser man oftare spelare som hamnar lägre ner i resultatlistorna slänga iväg en kula mot en irrationell bumperskog i utbyte mot hög risk och några miljoner samt möjligen lyckan av att maxa modet Raise the Dead till 20 miljoner, samt naturligtvis också ha ökat värdet på framtida swampskott.
Problemet är bara att den “taktiken” är såpass vansklig att det kanske inte blir några framtida swampskott.
Hemligheten bakom de höga poäng som de högre rankade spelarna ändå får, för det är onekligen så att de gladeligen tar emot och bokför poängen från en fet frenzy, är att de använder flera kulor för detta.

Multiball är frenzyns bästa vän.
Vare sig den spottar fram två eller fler kulor, så ger den dels några sekunder av ball save, vilket för tillfället reducerar risken till noll för varje möjligt skott eller aktion, dels ger den en stunds vilt fäktande och enorma mängder switchträffar till den lite sämre spelaren.
Den lite bättre spelaren ser till att fånga upp en eller flera kulor på ena flippern, och använder sedan den andra till att slänga iväg kulor med. Detta kan bli ganska likt singelkulespel, med den skillnaden att spelaren har en försäkring om framtida fortsatt spel vilande på en upprest flipper.

Poängmässigt finns det dock en liten nackdel med detta, och det är att själva frenzyn kan bli underutnyttjad, säkerhetstänket kan bli både hängslen och livrem, vilket inte alltid ger de högsta poängen.
Den ännu något bättre spelaren utnyttjar därför ball save-tiden maximalt och vägrar fånga upp någon kula så länge som lampan mellan flipprarna blinkar. Alla kulor ska sändas ut och upp på spelplanen för att skapa poäng.
En del spelare väljer till och med att låta en del kulor rinna under ball save därför att kulorna då direkt skickas upp till bumprarna, vilket i princip blir gratis poäng.

Varför själv skjuta mot en bumperskog under kaotiska omständigheter och låg sannolikhet för träff, när spelet gladeligen står till tjänst med denna service i form av kul- och poängleverans?

Leverans

I första hand kommer boken att levereras till dig via den flipperlokal du väljer. Där kommer du att kunna hämta ut den i samband med en spelkväll, tävling eller något annat arrangemang.
Om du är förhindrad att ta dig till någon lokal eller hellre vill ha boken hemskickad, så går det att ordna. Extra kostnad för porto/fraktkostnad kan tillkomma.

Datum för utlämning kommer att meddelas senare och bestäms av respektive lokal.

 • Flipper Center, Göteborg
 • Möbelgatan, Mölndal
 • Pinballseye, Borås
 • Black Cat Pinball, Falkenberg
 • Graveyard Pinball, Halmstad
 • LPA, Lund
 • Slapsave pinball, Kristianstad
 • Blekinge pinball, Ronneby
 • Matchstick pinball, Jönköping
 • LinCade, Linköping
 • Peking pinball, Norrköping
 • Flippergubben, Stockholm
 • Uppsala pinball
 • Eskilstuna pinball
 • Freeplay, Örebro
 • Degerforce pinball, Degerfors
 • Trollhättans flippersällskap
 • Östersund Flipper
 • Umeå Pincade

Lokaler markerade med orange färg står redo att leverera din bok. Listan uppdateras ofta, så om du saknar din lokal, kolla igen om en dag eller två.

Beställ nu

Switchmatrisen är den fjärde boken om flipper från Hulabeck Mediabyrå. En fullpackad bok där text och bild används för att förklara skönheten och fascinationen kring maskinerna och spelet. Switchmatrisen handlar om att leta fel på spelen, meka, spela bort en stund, tävla, upptäcka nya och gamla spel, tilta eller för en gångs skull, bara stöta precis nödvändigt hårt.

Format: Mellan 200-250 sidor varav cirka 50 i färg. Boken går i tryck under våren och du kan förhandsbeställa ett exemplar här.

Pris: 379 kr (inkl 6% moms)

Köpvillkor

Betalning ska ske i förskott, antingen till swish 0731-51 01 71 (Hans Andersson) eller bankgiro 756-1335 (Hulabeck Mediabyrå). Pris inkluderar 6% moms. Ange ditt beställningsnummer vid betalning.

Ångerrätt

Din ångerrätt (ångerfristen) gäller under 14 dagar. I ditt meddelande till oss måste det klart framgå att du ångrar dig. Ångerfristen börjar löpa den dag du tog emot varan eller en väsentlig del av den. Om avtalet gäller en specialtillverkad vara eller en vara som fått en tydlig personlig prägel, börjar ångerfristen löpa den dag vi lämnat information.
När du utnyttjat din ångerrätt: Du är skyldig att hålla varan i lika gott skick som när du fick den. Du får inte använda den, men naturligtvis försiktigt undersöka den. Om varan skadas eller kommer bort på grund av att du är vårdslös förlorar du ångerrätten.

Privatpolicy

När du lägger din beställning hos oss uppger du dina personuppgifter. I samband med din registrering och beställning godkänner du att vi lagrar och använder dina uppgifter i vår verksamhet för att fullfölja avtalet gentemot dig. Du har enligt Personuppgiftslagen rätt att få den information som vi har registrerat om dig. Om den är felaktig, ofullständig eller irrelevant kan du begära att informationen ska rättas eller tas bort. Kontakta oss i så fall via e-post (info@hulabeck.se)

Leveranser

Boken/böckerna levereras främst via de olika flipperlokaler runt om i landet som samverkar med Hulabeck Mediabyrå. Om du inte har möjlighet att ta dig till någon av dessa lokaler kan du istället välja att få boken/böckerna hemskickade. Extra kostnad för porto/fraktkostnad kan tillkomma.

Returer

Returer sker på din egen bekostnad utom om varan är defekt eller om vi har packat fel. Returer ska skickas som brev eller paket, inte mot postförskott. Vid byten betalar vi den nya frakten från oss till dig. När du utnyttjat din ångerrätt ska du sända eller lämna tillbaka den till oss.

Återbetalningsskyldighet

Vi ska, om du utnyttjat din ångerrätt, betala tillbaka vad du har betalat för varan snarast eller senast inom 30 dagar från den dag då vi tog emot varan eller, om det är en tjänst, meddelandet om att du ångrat dig. Du får själv betala returkostnaderna när du sänder tillbaka varan. Vi betalar alltid returkostnaden för att sända tillbaka så kallade ersättningsvaror. Se även konsumentverket och distansavtalslagen, samt EU:s gemensamma tvistlösningssida http://ec.europa.eu/odr.